Świadomość na temat składników znajdujących się w naszych potrawach pozwala na zachowanie dobrego samopoczucia i równowagi w organizmie. Duże znaczenie w diecie odgrywają węglowodany, czyli grupa składników budząca sporo kontrowersji. Czym dokładnie są? Gdzie występują węglowodany i jaką rolę ogrywają w organizmie?
Co to są węglowodany?
Każdy, komu zależy na prowadzeniu zdrowego stylu życia, powinien wiedzieć, co to są węglowodany. To nic innego jak cząstki składające się z wodoru, tlenu oraz węgla. Węglowodany potocznie nazywane są cukrami. Czasami może to budzić wątpliwości. Węglowodany nie są bowiem cukrem powszechnie dostępnym na sklepowych półkach. Nasza dieta nie wymaga obecności białego cukru. Co więcej, najlepiej go odstawić, bo wpływa niekorzystnie na zdrowie. Za to informacje o węglowodanach jasno sugerują, że ich obecność w jadłospisie jest kluczowa. Węglowodany stanowią jedną z ważniejszych grup dla ludzkiego zdrowia. Nasz organizm potrzebuje ich do prawidłowej pracy. Dlatego układając dietę, trzeba wziąć pod uwagę produkty, które pozwolą dostarczyć węglowodanów.
Jakie są grupy węglowodanów?
Obecnie węglowodany są dzielone na dwie grupy – węglowodany proste i złożone. Węglowodany proste, znane bardziej jako cukry proste, są podstawowym źródłem energii dla organizmu. Jeśli chodzi o zróżnicowanie dalsze węglowodanów prostych, to dzielą się na fruktozę, glukozę i galaktozę. Fruktoza (inaczej cukier owocowy) naturalnie występuje w miodzie i owocach. Jest stosowana na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Jest często podstawowym składnikiem słodkich przekąsek i napojów. Glukoza jest nam niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Naturalnie występuje wszędzie, gdzie da się wyczuć słodki smak. Jej dobrym źródłem są świeże i suszone owoce, ale też warzywa. Galaktoza występuje w otoczeniu tłuszczy i białek. W cukry proste dieta powinna być bogata, ponieważ dostarczają nam energii i ułatwiają codzienne funkcjonowanie. Dlatego nawet zdrowa dieta pudełkowa opiera się na tej grupie produktów. Firmy cateringowe mają jednak świadomość, że nadmiernie spożywane węglowodany proste mogą zwiększyć ryzyko chorób serca. Dlatego pilnują proporcji. Do zachowania dobrego zdrowia wystarczy około 10% węglowodanów prostych w codziennej diecie.
Druga grupa, czyli węglowodany złożone powstają w wyniku łączenia się cukrów prostych. W efekcie możemy wyróżnić sacharozę i laktozę. Chcąc rozróżnić cukier prosty i złożony wystarczy spojrzeć na tempo ich trawienia. Cukry złożone trawią się o wiele wolniej. Nie są też w żaden sposób przyswajalne przez ludzki organizm. Dobrym przykładem jest tutaj błonnik. Ma korzystny wpływ na pracę jelit, szybciej zapewnia uczucie sytości i ułatwia przyswajalność tłuszczów.
Dlaczego węglowodany zdrowa dieta powinna obejmować?
Węglowodany od lat są demonizowane. Wielu zachęca do rezygnacji z ich jedzenia. Jednak prawda wygląda nieco inaczej, bo węglowodany cukry są ważnym składnikiem dla naszego organizmu. Dostarczają przede wszystkim energii. Tym samym ten, kto je wyeliminuje z diety, wpłynie negatywnie na swoje samopoczucie. Praca organizmu też zdecydowanie zwolni. Pojawią się problemy z koncentracją. Spadną siły do wykonywania prostych czynności. To produkty z węglowodanami pomagają usprawnić pracę wielu narządów wewnętrznych. Są szczególnie potrzebne dla układu nerwowego. Dobroczynnie wpływają na pracę mózgu. Dieta bogata w węglowodany proste i złożone pozwala utrzymać stałą temperaturę ciała. Wspiera produkcję elementów struktury komórek. Aby jednak cieszyć się dobrym zdrowiem, trzeba zachować umiar. Nadmiar węglowodanów w diecie może negatywnie odbić się na samopoczuciu i doprowadzić do poważnych schorzeń. Dlatego najlepiej od razu określić ich stały poziom w diecie i go przestrzegać. Ułatwione zadanie będą mieć osoby, które przejdą na catering dietetyczny. Każdy program żywieniowy jest odpowiednio skomponowany i grupa węglowodanów też jest uwzględniona, ale w rozsądnych ilościach. Dzięki temu nie trzeba martwić się o swoje zdrowie.
Jakie jest najlepsze źródło węglowodanów?
Istnieje wiele produktów zawierających węglowodany. Dobre źródła cukrów prostych to owoce, miód i produkty mączne. Są to zdrowe przykłady cukrów prostych i na nich warto opierać swoją dietę. Jednak tuż obok czekają takie produkty jak słodycze i napoje gazowe. One są źródłem węglowodanów, ale nie wnoszą nic dobrego do diety. Gwarantują puste kalorie, a jedzone w nadmiarze przyczynią się do zwiększenia tkanki tłuszczowej i pogorszenia samopoczucia. Dlatego warto je ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować z menu. W miejsce słodyczy lepiej prowadzić zdrowe źródło węglowodanów. Rośliny strączkowe, różne gatunki kasz i pieczywo żytnie będzie świetnym wyborem. Do potraw warto włączyć też otręby i orzechy.