Dieta wegańska z miesiąca na miesiąc zdobywa coraz większą popularność. Decydują się na nią osoby obu płci i w każdym wieku. Niektórzy robią to ze względów zdrowotnych, inni z troski o zdrowie w przyszłości. Wiele osób stosuje dietę wegańską z powodów etycznych. Mimo to krążą wątpliwości, czy dieta ta jest rzeczywiście zdrowa i bezpieczna. Wokół tych domysłów krążą pewne mity, ale nie brakuje też faktów. Wyjaśniamy, jak to naprawdę jest z tą dietą.
Mity dotyczące diety wegańskiej
Jednym z mitów krążących wśród przeciwników diety wegańskiej jest niedobór żelaza. Badania naukowe dowiodły, że to nie prawda. Niejednokrotnie udowodniono, że osoby, które od dłuższego już czasu są na diecie wegańskiej mają żelazo w normie. Co więcej, anemia u wegan wcale nie występuje częściej, niż na przykład u osób, które jedzą mięso oraz produkty odzwierzęce. Tak naprawdę wystarczy dbać o to, aby posiłki były prawidłowo zbilansowane i różnorodne. Wiele składników odżywczych znajdujących się w produktach mięsnych czy pochodzenia zwierzęcego można znaleźć również w produktach roślinnych i wielu innych. Jeśli chodzi o żelazo, można je znaleźć w orzechach, nasionach roślin strączkowych, warzywach liściastych, czy produktach zbożowych.
Kolejny mit dotyczy małej ilości białka. I to też nie jest prawdą, ponieważ prawidłowo zbilansowana dieta dostarcza organizmowi białko. Sięganie po takie produkty jak tofu, czy chociażby produkty sojowe, przyczynia się do utrzymania białka na zdrowym poziomie. Świetnym wyborem są także napoje sojowe. Mogą być doskonałym dodatkiem do posiłku.
Mitem jest również to, że dieta wegańska przyczynia się do powstawania niedoboru wapnia. Zapewne dlatego, że przecież wapń kojarzy się głównie z mlekiem i produktami mlecznymi. A jak to na diecie wegańskiej, należy ich unikać. Tymczasem warto wiedzieć, że wapń dostarczają też inne produkty, jak na przykład zielone warzywa – jarmuż, brokuł, kapusta. Ponadto wapń znajduje się w maku, morelach, suszonych figach, w sezamie. Chcąc wspomóc przyswajanie wapnia, należy zadbać o suplementację witaminy D.
Mówi się też, że dieta wegańska nie jest dla matek karmiących, ani też kobiet w ciąży. Tymczasem wystarczy zadbać o posiłki bogate w witaminy i minerały, aby móc stosować dietę będąc w ciąży, czy karmiąc dziecko. I nie są to tylko przypuszczenia, ale fakty. To, że dieta ta jest bezpieczna i zdrowa dla kobiet w ciąży i matek karmiących potwierdziły licznie przeprowadzane badania. Wiadomo jednak, że kobiety będąc na diecie wegańskiej powinny kontrolować swój stan zdrowia na bieżąco i konsultować wyniki z lekarzem.
Fakty dotycząc diety wegańskiej
Prawda jest to, że dieta wegańska nie dostarcza witaminy B12. Jest ona zawarta tylko w produktach zwierzęcych. Na szczęście to nie problem, ponieważ witaminę tę można suplementować. Decydując się na tę dietę, trzeba koniecznie o tym pamiętać, ponieważ witamina B12 jest ważnym składnikiem w produkcji erytrocytów, a także prawidłowego działania układu nerwowego. Witamina ta obniża poziom homocysteiny. W związku z tym brak witaminy B12 może prowadzić do anemii.
Kolejnym faktem jest to, że odżywianie się zgodnie z zasadami diety wegańskiej generuje szereg korzyści dla zdrowia. Wiadomo jednak, że by tak rzeczywiście było, trzeba zadbać o odpowiednie komponowanie posiłków. Muszą być różnorodne i bogate w niezbędne witaminy oraz minerały. Powinny zatem składać się ze starannie dobranych produktów. Niejednokrotnie udowodniono, że dieta wegańska może pomóc w leczeniu cukrzycy, a już na pewno zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Świetnie przeciwdziała nadwadze, otyłości, nadciśnieniu tętniczemu, czy nowotworom. Wpływ na to wszystko ma błonnik pokarmowy, który występuje w tej diecie. Posiłki przygotowywane zgodnie z zasadami diety wegańskiej dostarczają też wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz antyoksydanty.
Podsumowując, dieta wegańska jest jedną z najpopularniejszych diet. Ma wielu zwolenników i przeciwników. Ci drudzy dość mocno ją krytykują, stale negatywnie się o niej wypowiadając. Okazuje się jednak, że wiele z tego co mówią, to mity. Faktem jest to, że dieta wegańska ma korzystny wpływ na zdrowie i samopoczucie. W dodatku prawidłowo zbilansowana jest bezpieczna. By każdego dnia dostarczać organizmowi cenne składniki, nie myśląc o tym, co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację, wystarczy zamówić catering dietetyczny. Gotowe jedzenie z dostawą pod wskazany adres to dostęp do pełnowartościowych, zdrowych, smacznych i tanich posiłków. Dieta w pudełkach to też duża oszczędność czasu i wygoda.
Źródło: https://www.fitapetit.com.pl/blog/dietetyk-radzi/mity-i-fakty-o-diecie-weganskiej