Kalkulator poziomu tkanki tłuszczowej – Pomiar kaliperem (3 punkty)
Kalkulatory poziomu tkanki tłuszczowej to aktualnie często wybierane kalkulatory, na podstawie których można dokładnie określić zawartość procentową tkanki tłuszczowej w organizmie. Praktyczne narzędzia pozwalają obliczyć, jaki jest procentowy rozkład tłuszczu. Jedna z metod jest metoda pomiaru kaliperem w wersji trzypunktowej, z użyciem kalipera, czyli fałdomierza.
Urządzenie tego typu stosowane jest do pomiaru grubości fałdu skórnego. Eksperci od żywienia podkreślają, że kalipometria opiera się na założeniu, że zwiększenie podskórnej tkanki tłuszczowej jest proporcjonalne do zwiększenia całkowitej ilości tłuszczu w ciele. Pomiary są dokładne i mieszczą się w zakresie od 3,5% do 4%. Aczkolwiek, warto zaznaczyć, że kaliper jest skuteczny jedynie wtedy, gdy wskaźnik masy ciała wynosi od 18,5 do 24,9 kg/m2.
Kalipometria to nie tylko metoda naukowa, ale również prosty, dokładny i tani sposób na oszacowanie zawartości tłuszczu w organizmie. Żeby wyznaczyć ryzyko pojawienia się otyłości, uwzględniane są czynniki dodatkowe. Zaliczają się do nich: masa ciała, ilość płynu w organizmie, choroby towarzyszące, rasa, czy wykazywana aktywność fizyczna.
Trzypunktowa metoda mierzenia kaliperem pozwala wyznaczyć faktyczny procent tkanki tłuszczowej, w zależności od płci. Pomiary wykonuje się po prawej stronie ciała, na zdrowej i nieuszkodzonej skórze. Żeby właściwie uchwycić fałd skóry, każdy pomiar powinien być zrobiony na suchej skórze. Nie jest zalecane mierzenie po aktywności fizycznej bądź po saunie, ponieważ pod tkanką skórną nie powinny być nagromadzone płyny. U kobiet naturalny przyrost masy ciała ma miejsce również w trakcie miesiączki, wobec czego nie powinny też wtedy używać kalipera. Pomiary powinny być robione zawsze o tej samej porze i z użyciem tego samego urządzenia.
Zamierzasz bezbłędnie określić zawartość procentową tkanki tłuszczowej w ciele? Wykonaj pomiar kaliperem w trzech punktach! Jeśli nie jesteś pewien interpretacji, możemy pomóc, także w wyznaczeniu planów treningowych i żywieniowych.